Slide

Penduka Namibia Deze stage bij Penduka maakte onderdeel uit van de studie aan Design Academy Eindhoven. Penduka is een niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisatie die werkt met vrouwen in Namibië. Penduka is gevestigd in Katutura, de voormalige zwarte township van Windhoek, de hoofdstad van Namibië. De vrouwen van Penduka maken handwerken die verkocht worden en daarnaast haalt zij inkomsten uit de dagelijkse bezoeken van groepen toeristen. Zo heeft Penduka verschillende accomodatiemogelijkheden en een restaurant. Buiten dit ondersteunt Penduka bijna duizend tuberculosepatiënten in negentien klinieken die gelegen zijn in Katutura. www.penduka.com

Slide

Penduka Namibia Twee collages die als ansichtkaarten verkocht worden. De collages zijn gemaakt als beeldend onderzoek naar Penduka en de krottenwijk Katutura waarin Penduka gelegen is. Vrijwel alle vrouwen (en mannen) die bij Penduka werken zijn woonachtig in Katutura.

Slide

Penduka Namibia Penduka bestaat uit verschillende gebouwen en projecten die gelegen zijn op een groot omheind terrein. In de loop der jaren zijn er nieuwe gebouwen en projecten bijgekomen, waardoor het terrein wat onoverzichtelijk is geworden. Het belangrijkste project tijdens deze stage was het ontwerpen van een route over het terrein, zodat bezoekers er gemakkelijk hun weg kunnen vinden en zo alle projecten van Penduka ontdekken.

Slide

Penduka Namibia Het borduurwerk van Penduka vertelt een verhaal. In de kenmerkende beeldtaal van de etnische groepen waaruit de vrouwen van Penduka stammen, borduren ze hun eigen levensverhaal. De route over het terrein is ontworpen aan de hand van deze borduurstijl.

Slide

Penduka Namibia Metalen figuren leiden je rond over het terrein en vertellen, begeleid door een flyer, meer over het project. Bij elk van de zeven projecten die zich op het terrein van Penduka bevinden staat een levensgroot metalen figuur, afgeleid van het borduurwerk. De figuren zijn gebogen en gelast van metalen staf. Het buigen is met de hand gedaan, het laswerk met een mobiel lasapparaat. De figuren zijn afgewerkt met een lak die het staal versnelt laat roesten en gelijkertijd beschermd.
Bij The Bottle house zit een metalen figuur met een fles drank aan zijn mond. Dit huis is volledig opgebouwd van glazen flessen, een bekende bouwtechniek in gebieden met beperkte grondstoffen.

Slide

Penduka Namibia De metalen figuren zijn gelabeld met de titel van het project, zoals de textielen producten die Penduka maakt ook een label hebben. De tekst is in het metaal gekrast en daarna met een penseel beschilderd met dezelfde roest-versnellende lak als de metalen figuren.

Slide

Penduka Namibia Penduka is gelegen aan de Goreangabdam. In dit grote meer werd vroeger gevist, maar het is nu onbruikbaar vanwege vervuiling. Het metalen figuur laat een traditionelevistechniek zien die sommige vrouwen van Penduka in hun geboortedorp gebruiken.

Slide

Penduka Namibia Een detail van het metalen figuur bij de Goreangabdam.

Slide

Penduka Namibia Penduka heeft een solaroven. Door hem in de zon te richten wordt alle warmte verzameld in het midden van de holling, waar een pan geplaatst kan worden. Met deze techniek wordt het schaarse hout in Namibie gespaard en hoeven de mensen geen verre gevaarlijke tochten meer te ondernemen om hout te sprokkelen. Het metalen figuur laat zien hoe de vrouwen normaal gesproken het brandhout op hun hoofd vervoeren.

Slide

Penduka Namibia Penduka heeft verschillende accomodatiemogelijkheden op het terrein. Bungalows, trekkershutten en een simpele camping. De metalen kipfiguren staan hier centraal. In de Namibische cultuur is het gebruikelijk om, als een gast op bezoek komt, één van je kippen voor hem te slachten en te bereiden. Dit is een teken van gastvrijheid.

Slide

Penduka Namibia Op een centraal punt op het terrein is de plattegrond geschilderd in dezelfde tekenstijl als het borduurwerk en de metalen figuren. De iconen zijn ontworpen door de vrouwen van de borduurafdeling en de tekening is vervolgens met de hulp van de Batik afdeling op de muur geschilderd.

Slide

Penduka Namibia, de flyer. Deze flyer is ontworpen om de bezoekers van Penduka mee te geven wanneer ze aankomen bij de receptie. Op de ene zijde staan alle workshops met uitleg, op da andere zijde de extra projecten van Penduka waar als rode draad de metalen figuren bij geplaatst zijn. Deze figuren staan ook op de flyer afgebeeld, vergezeld met het bijbehorende verhaal en een kleine plattegrond. Zo kunnen de gasten van Penduka met de flyer zelfstandig het terrein verkennen en hoeft Penduka dus niet altijd meer een gids paraat te hebben. De vrolijke en handzame flyer kunnen de gasten mee naar huis nemen, wat meteen een goede promotie is voor Penduka.

Slide

Penduka Namibia Eames Demetrios heeft een kunstwerk geplaatst bij Penduka als onderdeel van zijn project Kcymaerxthaere. Kcymaerxthaere is een paralelle wereld die Demetrios zelf heeft gecreërd. De verhalende plaquettes plaatst hij over de hele wereld. De bank die bij het kunstwerk staat is op zijn verzoek door Petra ontworpen en gerealiseerd. De gasten kunnen hier op hun gemak zijn verhaal lezen en uitkijken over de Goreangabdam, de plaats waar het verhaal zich afspeeld. Het kunstwerk is onderdeel van de route met metalen figuren. Het wanordelijke metalen kompas verwijst naar zijn verhaal. De bank bestaat uit gebundelde takken die bij elkaar gehouden worden door het kompas.

Slide

Penduka Namibia Het kompas dat onderdeel uitmaakt van de bank bij de plaquette van Eames Demetrios. Het kompas verwijst naar een hoofdfiguur uit het verhaal; Kompass "the Urgend God of Directionality who is trying to make the world too simple".

Slide

Penduka Namibia Penduka had nooit een officiele receptie. De winkel werd gebruikt om mensen te ontvangen, maar deze bevindt zich midden op het terrein en is lastig te vinden. Een receptie bij de toegangspoort zou ideaal zijn, maar Penduka had geen personeel om deze fulltime te kunnen bemannen. De ideale oplossing werd gevonden in de receptiebus. Op het terrein stond al jaren een ongebruikte maar karakteristieke bus van Penduka. Deze staat nu bij de ingang als receptie en biedt tevens de bewakers van het terrein bescherming tegen de regen. Iets waar veel vraag naar was. De bewakers zijn 24/7 bij de poort aanwezig en kunnen nu zowel de receptie bemannen, als de ingang bewaken.

Slide

Penduka Namibia Bij de receptiebus is een overkapping gemaakt. De overkapping is waterdicht opgebouwd uit de typische zinken golfplaten, welke bekleed zijn met het riet van Penduka's oever. De binnenkant van de bus is opgeknapt. Samen met één van de bewakers is een kleine tafel met diepe vakken gebouwd om flyers en andere informatie in te kunnen presenteren. De bus biedt ruimte aan een tv die een video over Penduka kan afspelen en er is zitgelegenheid. Hij bleek niet alleen als receptie en bescherming te dienen, maar werd meteen als sociaal ontmoetingspunt gebruikt door de vrouwen van Penduka. Dit is een goede zaak, want zo ontstaat er meer persoonlijke betrokkenheid binnen Penduka.

Slide

Penduka Namibia Penduka had de wens om ook kampeergelegenheid te kunnen bieden aan bezoekeers. Hiervoor waren relatief weinig aanpassingen nodig, omdat de meeste faciliteiten al bestonden voor de trekkershutten. Er is een start gemaakt met de camping door in het midden van het terrein een boom voor schaduw te plaatsen. Met grote stenen, die gratis bij een stortplaats in Katutura opgehaald konden worden, zijn de plekken gemarkeerd. Op het terrein van Penduka stonden een aantal dode bomen die verzaagd zijn tot simpele stoelen en een tafeltje. Ook de kampvuurplaats naast de camping is opgeknapt. Het is een eenvoudige laagdrempelige start van Penduka's camping.

Slide

Penduka Namibia Penduka ligt aan een prachtig meer waar grote groepen pelikanen en flamingo's verblijven. De laatste jaren is het riet echter zo hard gaan groeien, dat het uitzicht over het meer volledig weggenomen was. Na uitgebreidt onderzoek over de mogelijkheid tot het verwijderen van riet, was de uitkomst om het in een specifiek seizoen onder het wateroppervlak af te kappen. Na een aantal keer zal het riet zelf moeten gaan afsterven. Een hele uitdaging, want Penduka heeft geen boot, de meeste afrikanen kunnen niet zwemmen, het water was ernstig vervuild en er zwemmen veel giftige cobra's het riet. Inmiddels heeft Penduka haar eigen uitrusting. Het gekapte riet wordt gebruikt in Katutura.

Slide

Penduka Namibia Één van de punten waar Penduka medicijnen leverd voor het tuberculose programma. Het DOT-point in Okahandjepark. De patiënten moeten hier soms uren wachten op hun medicijnen, maar hebben geen bescherming tegen de brandende zon. Van het riet dat Penduka wegkapt bij haar oevers, zijn meerdere daken gemaakt om deze DOT-points te verbeteren.

Slide

Penduka Namibia Hetzelfde DOT-point in Okahandjepark, maar nu met een rieten dak en opgeknapt met een vrolijk likje verf. Er zijn nog vier andere DOT-points die ook een nieuw dak hebben gekregen. Onder deze rieten daken kunnen de patiënten nu comfortabel werken aan de sleutelhangers waarmee zei geld verdienen bij Penduka en zo gestimuleerd worden hun medicijnenkuur van een paar maanden af te maken.

Slide

Penduka Namibia Tuberculose is een levensbedreigend probleem in Namibie en heeft veel aandacht nodig. Het is belangrijk dat de DOT-points die Penduka verspreid over Katutura heeft staan, goed opvallen. Een onderdeel hiervan was het maken van een levensgrote sleutelhanger die nu bij de DOT-point in Okahanjepark staat. De struisvogel staat symbool in de strijd tegen TB en is samen met één van Penduka's medewerkers gemaakt. De kralen die normaal voor de sleutelhangers gebruikt worden, zijn vervangen door de doppen van lege frisdrankflesjes. De patiënten hebben deze doppen zelf enthousiast verzameld op straat. De schildering op de container is gemaakt door studente Sarah van de College of Art.

Slide

Penduka Namibia Penduka heeft een nieuw DOT-point gekregen in Ehambo. Hiervoor moest een nieuwe shack (zinken huisje) gebouwd worden achter een woonhuis. De bewoners gaven hier toestemming voor en het ontwerp was snel gemaakt en uitgevoerd.

Slide

Penduka Namibia Omdat het nieuwe DOT-point in Ehambo verschuilt staat achter het woonhuis, is er toestemming gevraagd om de zijkant van het huis te beschilderen. Capollo, oud-student van het College of Art heeft deze schildering gemaakt. De schildering laat alle facetten zien van een tuberculose behandeling.

Slide

Penduka Namibia Een klein zij-project was het maken van een parasol / papaplu voor de rondleidster van Penduka. Vanwege de extreme hitte liep zij veelal de kleine ronde over het terrein, waardoor de bezoekers de helft niet te zien kregen. Deze paraplu beschermt haar nu tegen de zon of regen en de ronde kan gewoon afgemaakt worden. Hij is gemaakt met de batik-techniek van Penduka en kan ook als artikel in de winkel verkocht worden.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
< previous project             next project >